Üdvözlünk Egerben, Magyarország barokk gyöngyszemében!

Valami különlegesre vágysz? – A megfelelő helyen vagy. Történelem, építészet, vallás, termál víz, bor, gasztronómia, fesztiválok, sport, vagy csak egy kis kikapcsolódás? – a lehetőségek széles választéka…

Az Egri Vár szinte kötelező a magyaroknak, hiszen a középkori várfalak, a titokzatos kazamata folyosók, a korhű ruhába öltözött vitézek látványa (nem is beszélve arról, mikor hadi tudományukat is bemutatják…) elindítja a fantáziát.

Milyen lehet egy török minaret? Egerben felmehetsz a XVI. századi lépcsőkön (összesen 92 lépcsőfokon!) és élvezheted a város látványát az erkélyről.  Lélegzetelállító! (szó szerint!)

Az Érseki palota már azért is egyedülálló, mert ez a barokk palota az egyetlen Magyarországon, ami az érsek otthona, hivatala, de egyben nyitva áll a turisták számára, mint Érseki Látogató Központ.

Varázstorony? Nekünk van. A Líceum (Egyetem) Csillagászati tornyában található a Camera Obscura (melyből csak három van a világon, de az egriben az eredeti XVIII. századi eszközök vannak!), a Csillagászati Múzeum az egyedülálló délkörrel (ha jó időben mennek, megláthatják, mikor van Egerben csillagászati dél),  a Varázs Terem, tele a fizika világának szórakoztató kisérleteivel, és egy régi fényképezőgépeket, magnókat bemutató gazdag gyűjtemény. És ha még nem lenne elég, ne legyen, mert ezt is látni kell! Az Érseki Könyvtár: régi-régi könyvek, tölgyfa polcrendszer, Kracker freskó a mennyezeten, hangulat, illat…

Azt hallottad, hogy a cukrászok is kaphatnak Oscar díjat? Az első szoba Kopcsik Lajosnak, a Kopcsik marcipánia megálmodójának és alkotójának (!) ilyen kitüntetéseivel van tele . Azonban az igazi különlegességek csak a következő szobákban jönnek: marcipán csodák, ahol ismételni kell:  igen, ez mind cukor! Szinte hihetetlen, de egy egész Barokk Szoba is látható, a padlótól a kutyusig, minden cukorból!

Kis város, azonban itt található Magyarország második legnagyobb bazilikája, benne pedig az ország második legnagyobb egyházi orgonája. Felemelő élmény, mikor a hatalmas teret betöltik Bach, vagy Gounot Ave Mariájának a dallamai.

Egy kicsit másképpen szeretnéd felfedezni a várost? Sétálj körbe a belvárosban az 1878-as árvíz táblákat követve. Van belőlük 11. De kérheted korhű XIX. századi ruhába öltözött idegenvezető segítségét is (egy van itt a házban is!)

Elfáradtál a látnivalókban? Egy kis pihenésre vágysz? Egernek van egy különleges süteménye, sőt kettő: a borkrém rolád és a béka desszert (csak az alakja az!). Remek választás egy csésze kávéval, vagy egy pohár borral a Szenátor Ház teraszáról élvezni a városközpont látványát.

Igazis, béka… Eger hajdanán híres volt a békacombról. Most is meg lehet kóstolni a Trifla étteremben. Ha valami kevésbé különlegeset szeretnél, akkor is gazdag választékuk van!

Fesztiválok? A szezonban szinte minden hétvégén van program, gyakran a borra épülve, hiszen az Egri Bikavér méltán az ország egyik legnevesebb bora, melyet a sok neves borásznál mind meg lehet kóstolni (és még sok-sok más fajtát is!)

Na igen, bor! A Szépasszonyvölgyet nem szabad kihagyni! A középkori pincékben különböző borászok sokféle nedűjét lehet kóstolgatni.

Termálfürdő a város központjában? Ez is Eger! Az egri Termál Fürdő és Strand tizenegy bel- és kültéri medencéjével a Dobó tértől csupán öt perc séta.

És ez még nem minden! Szeretnéd élvezni egy igazi török fürdő hangulatát, ahol a gyógyvíz egyenesen a medence mozaikja alól bugyog fel? Vagy egy Hammam masszázzsal kényeztetné magát? Ez mind lehetséges a XVI. századi egri Török Fürdőben.

Nos, Eger nem egynapos program! Éld át, élvezd, a barátságos, elegáns hátteret a Margaréta Garden Design Panzió és SPA adja!